poniedziałek, 19 listopada 2018

Owoce i 2,6 dichlorofenoloindofenol …

         Witamina C (kwas askorbinowy) to związek, którego właściwości wykorzystuje się w medycynie i kosmetyce. Jednak od lat jest słynna przede wszystkim z tego, że wspomaga odporność organizmu. Jej regularne przyjmowanie zmniejsza ryzyko przeziębień, tak częste w okresie jesienno- zimowym.
        Najlepsze źródła witaminy C to owoce i warzywa. Gdzie znajduje się witamina C mogli się dowiedzieć uczniowie klasy 4b na jednej z lekcji przyrody. Gościliśmy na lekcji mamę Mateusza, która pracuje na UR. Opowiedziała nam o znaczeniu witamin i pod jej czujnym okiem ( i jej asystentów – chłopców z 4b) uczniowie pracując w grupach starali się wykryć obecność wit C w różnych owocach. Wykorzystali do tego odczynnik DCIP czyli 2,6 dichlorofenoloindofenol.
Prawda, że można „połamać sobie język” na tej nazwie? Wykorzystali min. jabłko, ogórek i paprykę.Jeśli chcecie wiedzieć czy zawierają wit C – zapytajcie uczniów 4b.
Zajęcia bardzo się nam podobały i mamy nadzieję, że mama  Mateusza jeszcze nie raz nas odwiedzi.